Egyesületünk "Mi az idő? (koordináta, vs. sajátidő)" címmel újabb aktuális témával jelentkezik. Helyszín: BME D épület 2. emelet, 224 (Bertalan Lajos u. 4-6, kék épület) Időpont: 2019.09.12. 18:00-19:00 + beszélgetés

A beszélgetést felvezeti: Szondy György (Független kutató)

Einstein szerint az idő=sajátidő, amit az atomóra mutat. De állítólag valami olyant is mondott, hogy "... valamely fizikai mennyiségről csak annyiban van értelme beszélni, ha megmondjuk, hogy milyen fizikai folyamatok által mérjük..."

Akkor hogyan értelmezhetjük azt a kijelentést és képletet, mely szerint az atomórák által mutatott időtartam az atomóra potenciális energiájától függ?

Végül is mi az idő? Hogyan mérjük? Mi a szerepük a különböző időmértékeknek (UT, UT0-2, UTC, GMT, TT, BCT,...), mi a történetük és hogyan viszonyulnak egymáshoz?

Erről a némileg ellentmondásos témáról fogunk beszélgetni, eszmét cserélni és igyekszünk tisztázni az esetleges félreértéseket, fogalmi zavarokat.

Az eseményen képviselteti magát az Általános- és Felsőgeodézia Tanszék is, akik szerint a téma különös aktualitását az adja, hogy "a geodéziában mostanában jön elő a relativisztikus geodézia, ahol a nagypontosságú atomórákat nagysebességű adatkapcsolattal szinkronizálva a nehézségi erőtér vizsgálatára és magasságmeghatározásra fogják használni."

A felvezetés az ismeretterjesztés szintjén történik. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Next Post Previous Post