Helyszín:
BME K épület Geodézia Tanszék mf 26. ​(Műegyetem rakpart 3, jobbra hátra, le, majd balra)
Idopont:
2018.09.28. 17:00-20:00
Résztvevok:
Völgyesi Lajos, Tóth Gyula, Szondy György, Ván Péter

Az elmúlt évben egyesületünk (ETTE), valamint a Wigner Fizikai Kutatóközpont, a BME Építőmérnöki Kar Általános Geodéziai Tanszéke és a Villanykar BME Irányítástechnika és Informatika Tanszéke nagy fába vágta a fejszéjét:

Nekifogtunk hogy megismételjük Eötvös Loránd 1906-1909 között végzett - a súlyos és tehetetlen tömeg azonosságát vizsgáló - mérését. Csak éppen a mai eszközök segítségével, és nagyságrendileg pontosabban.

Szó lesz:
  • A gravitációs mérésekről és az Eötvös ingáról
  • A a súlyos és tehetetlen tömeg ekvivalenciájáról - mely az Einsteini Általános relativitáselmélet alapja
  • Arról, hogy egy ilyen elméleti fizikával kapcsolatos projekt mennyire sokrétű, és hogy az eredményekben, sikerekben milyen komoly a szerepe van a mérnöki tudománynak és a technológiának. (motorizálás, képfelismerés, precíziós gyártástechnológia, precíziós mérés, 3D nyomtatás, szoftverfejlesztés... PR és Projekt Management.)

Az alábbi linken erről a programról adunk ismertetőt. http://kutatokejszakaja.hu/esemeny/az-eotvos-inga-uj-aranykora/

Facebook események:

Az Eötvös-inga új aranykora (Kutatók Éjszakája)
Eötvös-inga története, működése, felhasználása (Kutatók Éjszakája)

Hogy találok oda?

A BME K(özponti)-épület a Gellért tér és a Petőfi budai hídfő között található, a Gellért térhez közelebb. A Geodézia Tanszék, vagyis a magasföldszint 26 a K épület főbejáratán belépve jobbra hátra található. A kálvária itt nem ér véget, mert következik egy lépcő, majd egy alagút... ja, alagút nincs. A lépcsőn leérve balra tartva megtalálható a Rédey terem, mely az esemény helyszínéül szolgál.

Next Post Previous Post